Domeinen

Sociaal domein

Doel 1.1.1 Sociale contacten daginvulling

We versterken de inzet van competenties en sociale kapitaal van veerkrachtige inwoners

Portefeuillehouder(s)

Michiel van Willigen

Dorrit de Jong

Beschrijving

Afwijkingen op activiteiten Berap 2024-1

Buurtbemiddeling

Aanvullende uitgaven

40000

Buurtbemiddeling is al 25 jaar een onderdeel van de wijkgerichte aanpak in Zwolle. Deze voorziening werkt verzachtend in wijken, waar steeds meer diversiteit ontstaat. Veel escalaties worden voorkomen door de inzet van getrainde (vrijwillige) buurtbemiddelaars. Het is een bewezen effectief middel, want de inzet leidt bij 70% van de in behandeling genomen casussen in Zwolle tot een positief resultaat. Het is ook niet voor niets de eerste aanpak op de escalatieladder Wet aanpak woonoverlast.

Travers Welzijn ontvangt subsidie voor de uitvoering van buurtbemiddeling, maar heeft sinds 2022 hierop een tekort. Dat komt door de groei van de stad, een toenemend aantal aanvragen voor buurtbemiddeling, de complexiteit van de aanvragen en stijgende personeelskosten. Binnen de huidige subsidie zit geen ruimte tot schuiven of schrappen van andere werkzaamheden om buurtbemiddelingsopdracht volledig uit te kunnen voeren.

In 2023 is onderzocht of er cofinanciering mogelijk was door woningcorporaties. In het najaar 2023 bleek dit geen optie te zijn. Ook binnen doel 1.1.1 Sociale contacten en daginvulling is er geen ruimte in de bestaande budgetten om de extra investering te kunnen doen.

Voor 2024 is er €40.000,- extra nodig om het huidige aanbod buurtbemiddeling kostendekkend te maken. De gewenste uitbreiding van Buurtbemiddeling wordt bezien in het kader van versterken sociale basis en in dat kader zal er voor de begroting 2025 een aanvraag worden gedaan.

Het versterken van de sociale basis is onderdeel van de perspectiefnota.

Deze pagina is gebouwd op 07/11/2024 15:17:51 met de export van 07/11/2024 15:09:51